Nejlepší těsto na perníčky - chaloupky atd.
Suroviny:
- 650 g hladké mouky
- 240 g moučkového cukru
- 4 celá vejce
- 100 g medu
- 50 g tuku (nejlépe Omega)
- po 1 polévkové lžíci skořice a směsi koření (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření)
- 1 lžička jedlé sody
- 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto
Poleva:
- 1 bílek
- 150 až 200 g moučkového cukru
- citrónová šťáva
Postup:
Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké. Plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 170 až 180 °C - 8-10 min. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.
Poleva: cukr v první řadě prosejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá.