Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníková chaloupka s postupem

Perníkové těsto:

  • 650g hladké mouky,
  • 210g moučkového cukru,
  • 90g tuku /omega/,
  • 85g medu,
  • 4 vejce /spíš menší/,
  • 2 lžičky jedlé sody,
  • 3 lžičky perníkového koření,
  • 3 lžičky kakaa.

Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.

Před pečením si na potření rozšleháme:

  • 1 vejce
  • 1/2 dcl vody
  • 1/2 lžičky kakaa
  • 1 lžičku cukru

Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Těsně před dopečením potíráme a dáme do trouby dopéct.

Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.

Bílková poleva na perníčky:

  • 1 bílek
  • cca 200g jemného cukru
  • citronová šťáva nebo vroucí voda na zředění
  •  

Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.

Většina z Vás asi ví jak na to, ale snad se někomu, kdo dělá chaloupku poprvé, bude tento postup hodit. Přeji příjemné předvánoční tvoření:o))

!!!Přidala jsem šablony na dvě různé velikosti chaloupek:o)

 

j66946.jpg

1. rozměry malé chaloupky

l89093.jpg

2. rozměry větší chaloupky

l89092.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pečeme s perníkem

(Pája a Gabča, 8. 12. 2013 18:31)

Pečeme chaloupku letos už podruhé a vždycky se nám velmi povede. Pouštíme si u práce koledy, takže nám práce utíká. K tomu si dáme trochu perníku do nosu a v domě panuje opravdu vánoční amtosféra. Všem co mají rádi perník ZDAR

PROSBA!!!!

(Marcela, 8. 11. 2013 6:36)

AHOJ . JÁ JSEM SI TO ZVĚTŠILA ASI NA 150. ZKUSTE TO. Marcela Já jsem se chtěla optat na těsto perníčky . Mám je hrbolaté i po upečení a tvary se mě po upečeni smrští jsou daleko menší než jsem je vykrajovala opravdu malé a těsto šlo špatně válet, bylo jak z gumy a tuhé. Nechala jsem je 2 dny v lednici . Po udělání bylo super! Můžete poradit? Dělala jsem prý vyzkoušeny recept - 50dkg hl. mouky+ 20ml. cukru + 2celá vejce+ 10medu+ 1čl sody+ 10tuku+ 1Pl kakaa+ 3čl rumu+3čl perník. koření - VŠE JE V DEKÁCH těsto bylo po udělání hladké krásné lesklé přidala jsem ještě 2čl mouky. Mám pocit .že jsem měla péct hnet a nenechávat je v lednici. Pak šlo špatně za ty 2 dny vyvalovat a po upečení se moc zmenšily tvary. Poradte prosím. Chci vnučce upéct chaloupku. PERNÍČKY JSEM PEKLA 1 A ZDOBENÍ MI NEŠLO ale chci to zkusit. Děkuji předem spěchá to. Jste užasně šikovná moc krásné věci máte!!!! Marcela

chaloupka

(Zdena, 6. 11. 2013 20:58)

presne,prosim ty cislice preci nejdou rozeznat.

Pernikova chalupka

(Silvia, 5. 12. 2012 9:54)

Dobry den,rada by som upiekla pernikove chalupky,malu aj velku podla Vasej predlohy,no nedokazem precitat rozmery.Mohla by som Vas poprosit o zvacseny obrazok,alebo o napisanie rozmerov do mailu?silvika98@gmail.com.Vopred dakujem,s pozdravom Silvia Kosice/SR/

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA