Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiččin vynikající závin

14. 9. 2012

 Na dva záviny

a-7076p506oq-small.jpg

Suroviny na těsto: 350 g pšeničné plnozrnné mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 čajovou lžičku jablečného octa, sůl, 2dcl vlažné vody

 

Náplň: 2 kg jablek, 2-3 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 100 g rozinek, na špičku nože skořici, šťáva a kůra z jednoho citronu


Nátěr: trochu rozpuštěného másla a rozšlehaným vajíčkem

Příprava náplně:
Nastrouhaná jablka zbavená jader nakrájíme na tenké plátky. Přidáme med, skořici, rum, rozinky, citronovou šťávu a kůru a dobře promícháme.
Směs necháme asi 1 hodinu odležet.

Příprava těsta:
V nahromaděné mouce utvoříme prohlubeň do které vložíme vejce, olej, ocet, sůl a vodu a promícháme do měkkého těsta a asi půl hodiny důkladně uhněteme. Po dokončení hmotu potřeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostředí  uležet.
Těsto nejdříve lehce vyválíme na šátku jemně zaprášeném moukou. Následně vložíme obě ruce dlaněmi dolů pod těsto a hřbety ruky vytahujeme do tenkého plátu.

Na másle opečeme do zlatova strouhanku.
Polovinu těsta posypeme osmaženou strouhankou.
Druhou polovinu potřeme máslem srolujeme do závinu a vzniklým švem položíme na vymazaný plech. Potřeme máslem a vajíčkem a vložíme do spodní poloviny trouby.

Teplota pečení: je individuální
Proud: po předehřátí 200 °C
Plyn: po předehřátí 3 stupeň
Doba pečení: 60 - 70 minut

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA