Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynutý koláč s tvarohem a ovocem - bez vajec !!

23. 10. 2010

Suroviny:

Na těsto:

  • 375 g polohrubé mouky
  • 1/4 l vlažného mléka - raději trošku míň
  • 25 g droždí
  • 75 g moučk. cukru
  • špetka soli
  • 75 g másla ( Perly) rozpuštěné

Náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 3 lžíce mléka
  • 30 g moučk. cukru
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžíci vanilkového pudinku - prášek
  • 1lžíci oleje - vše smíchat

Ovoce - švesky, meruňky, rybíz, borůvky, jablka ( to,co máte rádi )

Na drobenku: máslo, krystal.cukr, hrubou mouku ( mletou skořici - podle druhu ovoce asi 1 lžičku )

Postup:

Těsto: do mísy dáme mouku a cukr, uděláme uprostřed dolík a tam dáme rozdrobené droždí a zalijeme troškou vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout kvásek. Droždí nesmí být studené z lednice, vyndáme dřív, aby mělo pokojovou teplotu. Až vykyne kvásek asi 10 - 15 min., tak přidáme rozehřáté máslo ( nesmí být vařící ) a špetku soli a pořádně prohněteme vařečkou. Hněteme tak dlouho, dokud těsto není hladké a nelepí se. Případně maličko zasypeme moukou a dál hněteme. Když je pořádně propracované a nelepí se na mísu, dáme kynout pod utěrku nebo mísu přikryjeme víkem. Po vykynutí přendáme na vysoký plech s pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Rukama vytlačujeme od středu ke krajům, je to trochu pracnější, ale jde to, tak aby těsto bylo přibližně všude stejně vysoké. Potřeme nádivkou z tvarohu a ozdobíme ovocem dle chuti a možností.

Drobenku uděláme chvíli dopředu: rozpustíme v kastrůlku máslo, pak přidáme krystalový cukr a mícháme, až se spojí odstavíme z plotny a vmícháme hrubou mouku, tak aby vznikly hrudky.
Na koláče se švestkami nebo meruňkami můžeme do drobenky přidat mletou skořici. Drobenkou posypeme ovoce a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 - 40 minut.

Rady: droždí musí mít pokojovou teplotu.

Dorou chuť !

21219kolace-ovocne3.jpg

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA