Kynutý koláč s tvarohem a ovocem - bez vajec !!
Suroviny:
Na těsto:
- 375 g polohrubé mouky
- 1/4 l vlažného mléka - raději trošku míň
- 25 g droždí
- 75 g moučk. cukru
- špetka soli
- 75 g másla ( Perly) rozpuštěné
Náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 3 lžíce mléka
- 30 g moučk. cukru
- 1 lžíce solamylu
- 1 lžíci vanilkového pudinku - prášek
- 1lžíci oleje - vše smíchat
Ovoce - švesky, meruňky, rybíz, borůvky, jablka ( to,co máte rádi )
Na drobenku: máslo, krystal.cukr, hrubou mouku ( mletou skořici - podle druhu ovoce asi 1 lžičku )
Postup:
Těsto: do mísy dáme mouku a cukr, uděláme uprostřed dolík a tam dáme rozdrobené droždí a zalijeme troškou vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout kvásek. Droždí nesmí být studené z lednice, vyndáme dřív, aby mělo pokojovou teplotu. Až vykyne kvásek asi 10 - 15 min., tak přidáme rozehřáté máslo ( nesmí být vařící ) a špetku soli a pořádně prohněteme vařečkou. Hněteme tak dlouho, dokud těsto není hladké a nelepí se. Případně maličko zasypeme moukou a dál hněteme. Když je pořádně propracované a nelepí se na mísu, dáme kynout pod utěrku nebo mísu přikryjeme víkem. Po vykynutí přendáme na vysoký plech s pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Rukama vytlačujeme od středu ke krajům, je to trochu pracnější, ale jde to, tak aby těsto bylo přibližně všude stejně vysoké. Potřeme nádivkou z tvarohu a ozdobíme ovocem dle chuti a možností.
Drobenku uděláme chvíli dopředu: rozpustíme v kastrůlku máslo, pak přidáme krystalový cukr a mícháme, až se spojí odstavíme z plotny a vmícháme hrubou mouku, tak aby vznikly hrudky.
Na koláče se švestkami nebo meruňkami můžeme do drobenky přidat mletou skořici. Drobenkou posypeme ovoce a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 - 40 minut.
Rady: droždí musí mít pokojovou teplotu.
Dorou chuť !