Sachr
Suroviny:
6 vajec,20 dkg cukr krupice,15 dkg polohrubá mouka,4 lžíce kvalitního kakaa,4 lžíce oleje.
Na ozdobu: Meruňkový džem, čokopoleva. Podáváme s ušlehanou smetanou.
Postup:
Nejprve si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. V jiné míse šleháme žloutky s cukrem do běla. Přidáme olej (stále šleháme) pak kakao,a polohrubou mouku-těsto je hodně hutné. Nakonec po lžících zašleháme bílkový sníh. Nalejeme do formy-ráfku (já mám 22cm)a pečeme ve vyhřáte trubě na 160 stupňů asi 45 min- Záleží na troubě.
Korpus není moc vysoký. Vychladlý 2x prokrojíme promažeme meruňkovým džemem,slepíme,pomažeme i na povrchu. Dáme vychladit do lednice. Polejeme čokopolevou.
Podáváme s ušlehanou šlehačkou. Dort před krájením necháme chvíli v místnosti a krájíme ostrým nebo vroubkovým nožem (pilkou)-namočeným ve vařící vodě aby se čokoláda nelámala.