Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí výroba mléčného marcipánu

21. 10. 2010

Suroviny:

  • 20 dkg suš. mléka Lactino polotučné
  • 20 dkg moučk. cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 - 2 lžička aroma sladká mandle
  • potr. barvy obyčejné
  • 2-5 x namočené ruce
  • Na dopracování dle potřeby solamyl a mouč. cukr

Postup:

Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a  propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další  vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.

  • Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
  • Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý
  • Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
  • Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA