Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korpus na Sacher dort

8. 9. 2012

Suroviny:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru do těsta
  • 75 g moučkového cukru do bílků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g hořké čokolády
  • 6 vajec (2 vejce + 4 žloutky + 4 bílky)
  • 20 g kakaa holandského typu
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku
Náplň:

  • meruňková marmeláda

Poleva:

  • 200 g čokolády tmavé hořké

 

Postup:

1. Zapneme troubu na 170° C aby se rozehřála. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni  a necháme lehce zchladnout, aby nebyla úplně horká, ale stále tekutá.

2. Vejce s žloutky vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu a změklé máslo utřené do krémové konzistence. Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu.

3. Z bílků ušleháme sníh, ke konci šlehání, až bude již sníh krásně držet, přidáme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta.

4. Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170° C asi 30 – 45 minut, až špejle zapíchnutá do středu zůstane po vytažení suchá.

5. Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout.

6. Marmeládu dobře rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme a spodní díl potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.

7. Čokoládu na polevu rozlámeme na malé kousky a opět ve vodní lázni necháme rozpustit. Potřeme horní díl korpusu i strany.

8. Dort krájíme až po ztuhnutí polevy. Aby se čokoláda nelámala, použijeme při krájení nůž nahřátý horkou vodou a osušený v utěrce.

 

Poznámka:

Sacher se plní výhradně meruňkovou marmeládou a žádnou jinou. Povrch se polévá hladkou čokoládouvou polevou. Šlehačku servírujte zvlášť.


 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA