Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ptejte se, ráda odpovím :-)

21. 10. 2010

 

Ráda zodpovím všechny Vaše dotazy ohledně výroby

sladkostí všeho druhu

 

Každý jednou s pečením začíná a hodí se každá rada a jak se říká, každá rada drahá :-), ne nebojte, to tady neplatí. Velmi ráda zodpovím každý dotaz, budu-li vědět adekvátní odpověď. Pečení mě hodně baví a potom káva a kousek dortíku..neznám lepší relax. Navíc vyrobit krásný dort pro své blízké je moc příjemné a milé.

U dortů se fantazii meze nekladou a tak se můžete patřičně vydovádět a těšit se z velkého překvapení obdarovaných.

Takže ptejte se a tvořte, držím palce. Postupně budu přidávat ukázky dortů a pečení vůbec, takže můžete čerpat inspiraci pro Vaše dortování.

Dnes jsem přidala auto BMW, nedávno dort pro penzisty s bačkorami.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dortík pro 1 ročního prcka

(Helena Pechmanová, 16. 12. 2015 18:30)

Dobrý den,je možné u vás dort objednat?...Měla bych zájem si ho nechat udělat u vás,potřebovala bych 30.12...Je to možné?..

Re: Dortík pro 1 ročního prcka

(Stáňa, 16. 12. 2015 19:03)

Dobrý den, jaký dortík byste potřebovala?

Vysoký korpus

(Kaccii, 1. 11. 2015 13:28)

Dobrý den,máte úžasné dortíky a hlavně tu výšku. Už sem pár dortíku upekla ale stále zápasím s výškou korpusů. Vždy mi krásně vyběhnou a vychladnutí bác zase jen placky.Mohla bych poprosit o radu.
Děkuji

Re: Vysoký korpus

(Stáňa, 1. 11. 2015 18:13)

Základní postup receptu:

Zapněte troubu na 180°C, dortovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Dna forem vyložte pečicím papírem.

Bílky se špetkou soli a polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.

Žloutky našlehejte s horkou vodou ( ne vařící ) a druhou půlkou cukru do nadýchané pěny.
Žloutkovou směs jemně zapracujte do sněhu, nejlépe to jde silikonovou stěrkou.

Mouku s kypřícím práškem a kakaem přesijte do další mísy.

( Místo kakaa můžete dát různé příchutě, vanilku, kokos, ořechy, rum, čokoládu, čokol. hoblinky, limetku, pomeranč nebo udělat mramorový korpus )

Postupně pak tuto moučnou směs přisypávejte do vaječné hmoty a vždy stěrkou důkladně promíchejte.

Když je těsto krásně hladké bez hrudek mouky, nalijte ho do připravené formy a dejte péct cca 30min. - 1hod, podle velikosti formy. Každá trouba peče trochu jinak, proto raději ke konci pečení piškoty zkontrolujte a případně vytáhněte dříve nebo naopak dobu pečení prodlužte.

Upečený piškot po 10 minutách opatrně vyjměte z pečicí formy, obraťte, stáhněte peč. papír a nechte obrácený na drátěné mřížce vychladnout. Tím, že ho obrátíte, tak získáte krásnou rovnou horní plochu a boky, spodek se trochu tím chladnutím splácne a máte hezky rovný korpus. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v ledničce. Druhý den piškoty prořízněte a naplňte.

Tady jsem vyrobila rozpis množství podle půměru forem :-)
Ovšem záleží na velikosti vajec, jsou-li menší, tak zvyšte počet vajec a poměr surovin !!!

Výška forem 7- 8 cm

Průměr 15 cm:

3 vejce
3 lžíce horké vody
štetička soli
150 g písk. cukru
150 g polohr. mouky
1 lžička prdopeč
( 1 lžíce kakaa na tmavý korpus )

Průměr 17 cm:

4 vejce
4 lžíce horké vody
špetka soli
200 g písk. cukru
200 g polohr. mouky
1 lžička prdopeč
( 1-2 lžíce kakaa na tmavý korpus )

Průměr 20 cm:

5 vajec
5 lžic horké vody
špetka soli
250 g písk. cukru
250 polohr. mouky
1/3 prdopeč
( 3 lžíce kakaa na tmavý korpus )

Průměr 24 cm:

7 vajec
7 lžic horké vody
špetka soli
350 g písk. cukru
350 g polohr. mouky
1/2 prdopeč
( 4 lžíce kakaa na tmavý korpus )

velký dort

(Lenka, 13. 10. 2015 8:22)

Dobrý den, chtěla bych poprosit, jestli nemáte nějaký recept na piškotové těsto na velký dort kulatý 31 cm. Díky

Re: velký dort

(Stáňa, 14. 10. 2015 0:47)

Průměr 30 cm:

13 vajec
13 lžic horké vody
špetka soli
650 g písk. cukru
650 g polohr. mouky
1 prdopeč
( asi 5 lžic kakaa na tmavý korpus )

Zapněte troubu na 180°C, dortovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Dna forem vyložte pečicím papírem.

Bílky se špetkou soli a polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.

Žloutky našlehejte s horkou vodou ( ne vařící ) a druhou půlkou cukru do nadýchané pěny.
Žloutkovou směs jemně zapracujte do sněhu, nejlépe to jde silikonovou stěrkou.

Mouku s kypřícím práškem a kakaem přesijte do další mísy.

( Místo kakaa můžete dát různé příchutě, vanilku, kokos, ořechy, rum, čokoládu, čokol. hoblinky, limetku, pomeranč nebo udělat mramorový korpus )

Postupně pak tuto moučnou směs přisypávejte do vaječné hmoty a vždy stěrkou důkladně promíchejte.

Když je těsto krásně hladké bez hrudek mouky, nalijte ho do připravené formy a dejte péct cca 30min. - 1hod, podle velikosti formy. Každá trouba peče trochu jinak, proto raději ke konci pečení piškoty zkontrolujte a případně vytáhněte dříve nebo naopak dobu pečení prodlužte.

Upečený piškot po 10 minutách opatrně vyjměte z pečicí formy, obraťte, stáhněte peč. papír a nechte obrácený na drátěné mřížce vychladnout. Tím, že ho obrátíte, tak získáte krásnou rovnou horní plochu a boky, spodek se trochu tím chladnutím splácne a máte hezky rovný korpus. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v ledničce. Druhý den piškoty prořízněte a naplňte.

Marcipan

(Klara, 11. 5. 2015 15:03)

Dobry den. Zkousela jsem delat dort s fondantem. Kdz jsem ho dokoncila vypadal skvele ale druhy den se zacal rosit a jako by rozpoustet...existuje neco cim se dprt ma potrit aby se fondant nerosil a nerozpustel? Celou dobu byl v chladu.Na chuti dortu neubylo ale esteticky to pak nevypadalo tak jako prcni den. Dekuji

Re: Marcipan

(Dana Fruhwirtová, 10. 7. 2015 14:23)

Dobrý den Bubu,
máte naprosto úžasné dorty. Hlavně ty pro děti jsou určitě moc pracné. Chtěla bych Vás požádat o radu, co děláte, aby se Vám dort po vyndání z ledničky neopocoval? Myslím, že používáte airbrush a to přece nestríkáte na vlhký fondán. Je třeba vždycky počkat, až dort oschne? Nebo mám moc chladno v ledničce? Mám ji vždycky nastavenou na nejvíc. Budu moc ráda, když mi poradíte. Přeji Vám pěkný den a mnoho krásných dortů. Děkuji Dana můj e-mail je dfruhwirtova@gmail.com

Re: Re: Marcipan

(Stáňa, 10. 7. 2015 23:06)

Dobrý den, děkuji, airbrush nepoužívám, vše barvím do hmoty a pocení potahu závisí na teplotě v místnosti, jestli je víc jak 22 -24 stupňů tak se to rosí pořád. Musíte počkat až oschne před stříkáním :-) Teplotní šok dělá hodně, ale lednici mám taky na vyšší výkon a potí se jen když ho vyndám do velkého horka v místnosti. Stáňa

Re:Barvy

(Jana 28.8.2015, 28. 8. 2015 11:27)

Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak se vám podařilo namíchat tak krásné fialové barvy na vašem posledním svatebním dortu.Moc se vám povedl.Mám dělat něco podobného a barvy se mi nedaří namíchat.
Děkuji za odpověď

botičky miminko

(marcela soukupová , 23. 4. 2015 15:48)

Dobrý den rada bych poprosila o radu a navod. Jak udelat marcipanove dětské botičky.jsou úžasné.klasický marcipan? Peču občas dorty a hlavně koláče.máte je krásně čisté.dekuji za inspiraci.SERVIS DOBROTY.Marcela Soukupová.email soukupova.ma@seznam.cz

Re: botičky miminko

(Stáňa, 24. 4. 2015 0:10)

Dobrý den, botičky jedině ze Smartflexu Velvet a návod na ně nemám, dělám je od oka a rovnou vyřezávám tvar, ale zkusím Vám nějaký návod zítra najít :-)

Lepení větších tvarů z marcip. hmoty na dort

(Šárka, 6. 3. 2015 11:36)

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,čím nalepit marcipánové tvary ,dělám mléčný marcipán a stává se mi často, že mi tvary sjíždí i odpadávají,lepím alkoholem,vodou i sladěnkou ,děkuji za radu

Re: Lepení větších tvarů z marcip. hmoty na dort

(Stáňa, 6. 3. 2015 21:26)

Dobrý den, musíte lehce navlhčit potah a ozdobu přimáčknou a chvilku podržet, dokud nedrží. Lepím taky vodkou, vodou a nebo je potrav. lepidlo k dostání, to drží skvěle.
Hezké tvoření, mějte se fajn :-)

Šablona na dinosaura

(Monča, 15. 2. 2015 16:14)

Dobrý den. Máte úžasnýho dinosaura. Bylo by možné mi zaslat tušablonku na mejla monika.umbro@post.cz ? Děkuji moc, Havlová Monika

Re: Šablona na dinosaura

(Stáňa, 15. 2. 2015 19:31)

Dobrý den, moc děkuji, šablonu bohužel už nemám, zkuste si to podle fotky předkreslit, já to taky dělala od oka, hezký den :-)

Domaci marcipán

(Hanka, 31. 10. 2014 10:56)

Dobrý den
chtěla bych se zeptat,jak dlouho vydrží v lednici dort potaženy domacím marcipánem?Chci dort potahnout v patek a oslava bude v ponděli,je to brzo?
Děkuji za odpověd.
Hanaka

Re: Domaci marcipán

(Stáňa, 31. 10. 2014 11:18)

Dobrý den, ideální by bylo ho potáhnout až v neděli, aby byl na pondělí čerstvý. Ale myslím, že se mu nic nestane, vydrží minimálně 4-5 dní v lednici, kde je +4 stupně. Jen dejte pozor, na zadní stěně stéká v lednici voda, nedávejte dort blízko, aby se vám nerosil a nezačal se rozpouštět marcipán. Hodně zdaru s dortem :-)

Dort medvídek

(Hanka, 20. 1. 2014 23:38)

Koupila jsem si silikonovou formu na medvídka a nevím jak na to!!!!
Není moc velký, tak 25x15x5 možná 30x20x5. Už jsem to jednou zkusila a byla to katastrofa!!!!! Nevím kolik čeho dát aby byl dort pěkný. Vnouček má 23.1. narozky. Náhodou jsem zrovna teď narazila na vaše stránky. Jsou super!!!! Poradíte? Hanka

PROSBA!!!!

(Marcela, 8. 11. 2013 7:00)

Ahoj. Máte moc krásné věci -moc!!! Ale to jsem vám psala do rubriky perníčků jste šikulka!! Psala jsem tam dotaz nechci už to znovu popisovat. Můžete se tam kouknout a poradit ?Tady tu rubriku jsem našla nyní jinak ten dotaz jsem napsala sem. Díky moc Marcela


1 | 2 | 3 | 4 | 5

následující »



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA